Хуçалăх аталанăвĕ - ертÿçĕрен нумай килет

Елчĕк районĕнчи “Сатурн” хуçалăх пирки малтан та илтме тÿр килнĕччĕ-ха. Сĕт суса илессипе республикăра малта пыракансен ретĕнче вăл. Ытти енĕпе те çитĕнÿсем пур. Юрий Семенович Викентьев ертсе пыма пуçланăранпа пĕр тикĕссĕн аталанать вăл. Ял халăхĕ вара паянхи çăмăлах мар пурнăçра ĕç укçине вăхăтра илнĕшĕн çав тери савăнать.

Аслă Шăхаль, Çĕнĕ Пăва, Кĕçĕн Шăхаль тата Турхан ялĕсене пĕрлештерекен хуçалăхăн ĕçĕ-хĕлĕпе паллашас тĕллевпе эпир унта çул тытрăмăр.

Çÿлерех асăннă тăватă ял малтан “Колос” ЯХПК шутне кĕнĕ. 2002 çулта хуçалăх икке пайланать: “Сатурн” тата “Колос”.

- Юрий Семенович тăватă çул ĕнтĕ пирĕн пуçлăх. Çирĕп йĕркене пăхăнса ĕçлет вăл, пирĕнтен те çавнах ыйтать. Пÿлĕмре тупма çук ăна: хуçалăхра ĕçсем еплерех пынине хăйĕн куçĕпе курмалла унăн, - ĕçе хастаррăн кÿлĕннĕ хуçан ырă енĕсене сăпайлăн палăртрĕ 1981 çултанпа тĕп бухгалтерта вăй хуракан Г.Краснова.

Хуçалăхра тăрăшакансем пĕр çемьери пек туслă ĕçлеççĕ. Хăшĕ-пĕри тивĕçлĕ канăва тухсан та коллективран уйрăлма васкамасть. Сăмахран, 73 çулти А.Абрамовăн кăçал хăйне евĕрлĕ юбилей: 45-мĕш хут вырма ĕçне хутшăннă вăл. 73-ре тесе калаймăн ун пирки: вăр-вар та маттур. Килте те ахаль лармасть: сĕтел-пукан, чÿрече рами ăсталать.

- Халиччен ĕçсе те, туртса та курман. Маншăн чи лайăх эмел - ĕç. Пĕр вĕçĕмсĕр ура çинче пулма тăрăшатăп. Кĕсьере яланах хура шăккалат манăн. Пылак çак çимĕçе кунне пĕрререн кая мар çиетĕп. Тăтăшах пылпа чей ĕçни те питĕ усăллă, - чунне уçса калаçрĕ механизатор.

Паян “Сатурн” хуçалăхра 60-ăн вăй хураççĕ. Хуçалăхăн 1001 гектар çĕр. 349 гектар - тĕш тырă, çĕр улми 40 гектар йышăнать. Уй-хир “патша майрине” - куккурус та çитĕнтереççĕ кунта. 70 гектар çинче “саркаланса” ÿсет вăл.

- Тухăç та аптрамасть пек, гектартан - 150 центнер, - терĕ Юрий Семенович. - Кунта В.Лисицынпа Н.Крысов механизаторсем ĕçлеççĕ.

“Сатурн” вăкăрсем те усрать. Мăйракаллă шултра выльăх шучĕ сахал мар - 580 пуç. Сăваканнисем - 135. Пĕр ĕне пуçне вăтамран 17 литр суса илеççĕ.

Нумаях пулмасть хуçалăх дискатор, трактор туяннă. Техникăна çулсеренех çĕнетме тăрăшаççĕ вĕсем.

Республикăри çĕр чи лайăх ял хуçалăх предприятине палăртакан “Агро-100” клубра “Сатурн” 38-мĕш позицире.

А.Никифоровăпа М.Спиридонова поварсем кунне икĕ хутчен тутлă апат пĕçереççĕ.

Мал ĕмĕтлĕ Юрий Семенович Викентьев паянхи çăмăл мар лару-тăрура хуçалăха ăнăçлă ертсе пыма, ăна аталантарма вăй çитерет. “Сатурн” ЯХПК малашне те ÿсĕм çулĕпе çирĕппĕн утасса шанас килет.

"Хыпар"
22 сентября 2009