Чирличчен тĕрĕсленмелле

Сывлăх кашни çыншăн чи хаклă тупра. Анчах темшĕн кашнийĕ ăна упрас тесе тăрăшмасть. Çулталăкра пĕрре те пулин хăйĕн сывлăхне врачсене тĕрĕслеттермен çын хăйне хисеплемест тесе çирĕплетсе калама пулать. “Единая” Россия” парти сĕннĕ “Сывлăх” наци проекчĕн тĕп тĕллевĕ – граждансене чир-чĕртен сыхласси, вăхăтра пĕрремĕш пулăшу парасси. Диагностика япăххине пула çынсем медицина учрежденийĕсене чир вăраха кайсан çеç пыраççĕ. Çавна май чи малтанах халăха хушма диспансеризацилес ыйтăва татса пани, йывăр чирлесе ÿксен çеç мар, хăйне лайăх туйнă чухне те сывлăха тĕрĕслеттерни питĕ кирлине ăнланаççĕ “Единая Россия” парти ертÿçисем.

Кăçал районти поликлиникăра вĕрентÿ, сывлăха сыхлас сферăра ĕçлекен 290 çын хăйне пĕтĕм енчен тĕрĕслеттерчĕ. Çавăн пекех социаллă хÿтлĕх органĕсенче ĕçлекенсем, культработниксем, физкультурниксем диспансеризацирен пăрăнса юлмарĕç. Ятарлă графикпа килĕшÿллĕн “Промсервис”, Яманчÿрел карьерĕн ĕçченĕсем сывлăхне мĕн пур енчен тĕрĕслеттерчĕç, анализсем пачĕç.

Иртнĕ çул 35-55 çулсенчи ĕçлекен халăха хушма диспансеризаци витĕр кăларнă пулсан, кăçал кашни ÿсĕмри çынсене тĕрĕслетпĕр. Ку ĕç çулталăк тăршшĕпех пырать. Тĕплĕ тĕрĕслев витĕр тухнисен йышĕнче шала кайнă чирсемпе асапланакансене пĕрре мар тупса палăртма май килчĕ.

“Единая Россия” парти членĕ-сем пуçаруллă пулнăранах районта халăха иммунизацилес ĕç те пырать. Иртнĕ çул ачасене «В» гепатитран, хĕрлĕ шатраран прививка тунă пулсан, кăçал аслисене те çак чиртен хÿтĕлес ĕç пырать. «В» гепатитран хушма прививкăна 18-35 çулсенчи çынсене тăваççĕ. Вĕсем районта 2633 çын. Хĕрлĕ шатраран 18-25 çулсенчи хĕрсемпе хĕрарăмсене прививка тăватпăр. Çак ÿсĕмрисем районта 330 çын.

Çакна асăрхаттарни вырăнлă пулĕ: хĕрлĕ шатраран прививка тунă хĕрарăмсен виçĕ уйăх йывăр çын пулмалла мар. Ку вăхăтра çие хăварни пулас ачашăн питĕ сиенлĕ.

“Единая Россия” партин фракци Патшалăх Думинче халăх сывлăхĕшĕн тăрăшса ырă та курăмлă ĕçсем нумай пурнăçлать. Патшалăх, “Единая Россия” парти тăрăшни çеç çителĕксĕр, хăвăр сывлăхăра хăвăр упрăр, çулталăкра пĕрре те пулин тĕрĕсленĕр.

03 июля 2007