Кашнин чĕри тата чунĕ патне...

Наркомани - общество чирĕ. Пурнăçне çак наркăмăшпа çыхăнтарнă çыннăн икĕ çул: тĕрме е вилĕм. Наркомани аталанăвĕ пысăк укçа-тенкĕпе çыхăннă. Этем вăйсăрлăхĕпе усă курса "вилĕм сутуçисем" сахал мар укçа-тенкĕ тăваççĕ. Çак хăрушă ĕçе вĕсем ытларах çамрăксене явăçтараççĕ. Раççей наркотиксен çаврăнăшне тĕрĕслекен службин Чăваш Республикинчи управленийĕн пресс-службинчен пĕлтернĕ тăрăх, 2005 çулта Чăваш Енре 18-24 çулсенчи çамрăксем тунă преступленисен шучĕ ỹснĕ. Ỹсен-тăран наркотикĕсемпе суту-илỹ тăвасси пирĕн тăрăхра та вăй илме пуçланă. Ку енчен пирĕн районта мĕнле лару-тăру-ши? Çакă тата ытти ыйтусем çине хурав пама ыйтрăмăр эпир Елчĕк район сучĕн председателĕнчен С.Кузнецовăран.

- Наркомани, чăн та, вилĕм çулĕ. Çак ăнлав пур этем ăсĕ тата чунĕ патне çитмелле. Кашни аталаннă çĕршыв çакна палăртать - наркомани пĕтĕм нацишĕн пысăк хăрушлăх кăларса тăратать. Наркотиксем икĕ тĕрлĕ пулаççĕ: ỹсен-тăран тата синтетика наркотикĕсем. Пирĕн районта синтетика наркотикĕсемпе суту-илỹ тунă тĕслĕх пулман-ха. Анчах та юлашки çулсенче ỹсен-тăран наркотикĕсемпе суту-илỹ тăвакансем палăрма пуçларĕç. Сăмахран, 2004 çулта Чăваш Енри наркотиксен çаврăнăшне тĕрĕслекен управленин ĕçченĕсем "Мăкăнь" операци вăхăтĕнче районта мăкăнь е кантăр улăмĕсемпе суту-илỹ тăвакан 8 çынна тытса чарнă. 2005 çулта çак сăлтавпах район сучĕ 7 çынна уголовлă йĕркепе айăпланă. Айăплисене пурне те явап тыттарнă.

- Витĕмлĕрех тĕслĕх çинче уйрăммăн чарăнса тăраймăр-ши?

- Наркотиксен çавăрăнăшне тĕрĕслекен службăн Чăваш Республикинчи управленийĕн ĕçченĕсем 2004 çулта Аслă Таяпа ялĕнче саккуна пăсса ỹсен-тăран наркотикĕсем хатĕрлесе сутакана ярса тытнă. "Хура ĕçпе" аппаланаканскер тĕрĕслевлĕ операци вăхăтĕнче тавар туянакана - 735 грамм мăкăнь улăмĕ сутнă. Асăннă гражданинăн халĕ Раççей Федерацийĕн Уголовлă кодексĕн "Наркотиксене, психотроплă е вĕсене çывăх веществосене саккунсăр майпа хатĕрлени, туянни, упрани, турттарни е ярса пани, суту-илỹ туни" çинчен калакан 228-мĕш статйипе килĕшỹллĕн виçĕ çул та ултă уйăх тĕрмере явап тытма тивет.

- Светлана Алексеевна, наркотиксене хирĕç темиçе тытăм - шалти ĕçсен министерстви, Федераллă хăрушсăрлăх служби, погранслужба, таможня ĕçченĕсем, оборона министерстви, тулаш разведкăн служби - кĕрешеççĕ пулин те çĕршывра 2003 çулта наркотиксен тата психотроплă веществосен çаврăнăшне тĕрĕслекен патшалăх комитетне йĕркеленĕ. Мĕнпе çыхăннă çак пулăм?

- Влаç тата законодательство тытăмне пысăк улшăну кĕртни наркомани тымарне тăпăлтарас ĕçре пĕтĕм вăйсене пĕрлештерессипе, наркопреступноçа тивĕçлипе хирĕç тăрас ăсталăха ỹстерессипе çыхăннă. Паян наркомание профилактикăлассипе, ăна пуçаракан тĕп сăлтавсене пĕтерессипе, общество кăмăл-сипетне сыватассипе çине тăрса ĕçлемелле. Çавăн пекех маларах асăннă комитет наркопреступноçа хирĕç кĕрешекен вăйра тăракан кашни тытăмах координацилет.

- Асăннă комитет, паллах, "гражданла" ведомствăсемпе те килĕштерсе ĕçлет?

- Чăн та, наркопреступноçа профилактикăласси сывă пурнăç йĕркине пропагандăлассипе тачă çыхăннă. Çавна май Чăваш Енре те наркотиксен çаврăнăшне тĕрĕслес тытăмра патшалăх политикине тытса пыма май паракан координаци органĕ - наркотиксемпе усă курнине тата вĕсен саккунсăр çаврăнăшне хирĕç кĕрешекен комисси ĕçлет. Ăна кашни районтах йĕркеленĕ. Наркотиксен çаврăнăшне тĕрĕслекен комитет Вĕрентỹ тата çамрăксен политикин, Сывлăх сыхлавĕн тата социаллă аталану, Физкультура, спорт тата туризм министерствисемпе тачă çыхăннă, килĕшсе ĕçлет.
     Наркопреступноçа профилактикăлас ĕçрен ял халăхĕн те аякра тăмалла мар. Каларăмăр, наркотиксене сарас ĕçе хура чунлă этемсем ытларах çамрăксене явăçтараççĕ. Çамрăк ăру вара - пирĕн пуласлăх. Вĕсен шутне кашнин ывăл-хĕрĕ кĕрет. Мăкăне пахчара лартса ỹстерекенсем çине ял-йышăн сỹрĕккĕн пăхмалла мар - çакă пысăк инкек патне илсе çитерме пултарать.

- Енчен те пахчара ятарласа акмасăрах темиçе тĕп мăкăнь çитĕннĕ?

- Çакна асра тытмалла, енчен те çын хуçалăхра сутса вырнаçтарас тĕллевсĕр, ятарласа акмасăр темиçе тĕп мăкăнь çитĕнтерет, РФ УК 228-мĕш статйипе килĕшỹллĕн унăн административлă йĕркепе явап тытма, штраф тỹлеме тивет. Мăкăнь улăмĕ пысăк виçепе танлашать - явап тытакана 3 çул таран ирĕк прависĕр хăварма пултараççĕ. Ỹсен-тăран наркотикĕ уйрăмах пысăк виçе шутне кĕрет пулсан, айăплине пурлăхне тытса илмелле туса 3 çултан пуçласа 7 çулччен ирĕк прависĕр хăвараççĕ. Çакна та палăртса хăварар, мăкăнь сутса вырнаçтарас тĕллевпе çитĕнет, упранать пулсан, хуçине маларах асăннă статьяпа 4 çултан пуçласа 8 çулччен, преступлени кăткăслăхне кура штрафпа е штрафсăр 8 çултан пуçласа 20 çулччен ирĕксĕр хăвараççĕ. Штраф виçи пĕр миллион тенкĕ таран пулма пултарать, е ĕç укçин юлашки 5 çулхи тупăша шутласа илеççĕ.
     Мăкăнь улăмне туянакансем вĕсене пăхса ỹстерекенсене пысăк укçа тыттармаççĕ. Укçа-тенке вара урăх пахча çимĕç ỹстерсе те чылай туса илме май пур.
     Пурнăçри ырă йăласене тивĕçлипе тытса пырса киревсĕрлĕхе çул парар мар.

18 января 2006